Nieuwe woning aan het inrichten? Maak een lichtplan!

Datum: 28-10-2015

Wanneer u uw nieuwe huis gaat inrichten, is verlichting een belangrijk maar vaak vergeten onderdeel. Verlichting is onmisbaar en bepaalt voor een groot deel de sfeer in het huis. Ga daarom eens goed zitten om een lichtplan te maken. Komt u er niet uit? Dan kunt u altijd hulp inschakelen van uw elektricien.

Eisen

Elke ruimte heeft een functie in huis. Slaapkamer is voor slapen, de keuken is voor koken en de woonkamer is om gezellig te kunnen zitten en ontspannen. Alle verschillende ruimtes hebben dus ook andere eisen wat betreft de verlichting. Grofweg zijn er drie soorten verlichting. Als eerste is er de basisverlichting, dit licht laat de ruimte in het geheel zien. Daarnaast bestaat functioneel licht, dit is bijvoorbeeld een bureaulampje. Als laatste is er sfeerlicht, dit licht is erg bepalend voor de sfeer in huis.

Welk soort licht

Bedenk tijdens het maken van het lichtplan dus niet alleen waar u licht wilt, maar ook welk licht. Wanneer u deze keuzes heeft gemaakt. Is het ook zaak dat u aangeeft waar u de lichtknoppen wilt hebben van de verschillende lichtpunten. U wilt waarschijnlijk niet in het donker eerst naar de achterkant van de kamer moeten lopen, voordat u het lichtknopje hebt bereikt.

Vindt u het lastig dit allemaal zelf te bedenken of weet u niet goed wat er allemaal mogelijk is? Dan kan de hulp van een elektricien u nog wel eens op ideeën brengen. Dus aarzel niet en neem contact op!

Terug naar het overzicht