Verschillende soorten schakelingen

Datum: 10-11-2015

Heeft u lampen in huis, dan heeft u ook schakelingen. Maar door de grote hoeveelheid verschillende schakelingen is het niet altijd makkelijk om een duidelijk onderscheid te kunnen maken. Hieronder leest u welke schakelingen het meest voorkomen.

Enkelpolige schakeling

Deze schakeling bedient één lamp vanaf één punt. Zo’n schakelaar wordt vaak gebruikt voor kleine ruimtes, zoals een badkamer of een kelder.

Wisselschakeling

Deze schakeling bedient één lichtpunt, maar wel vanaf twee punten. Vaak worden dit soort schakelingen gebruikt in grote ruimtes, denk bijvoorbeeld aan de gang of de woonkamer.

Kruisschakelingen

Deze schakeling is weer net iets uitgebreider als bovenstaande. Deze bedient één lichtpunt, maar vanaf meerdere plaatsen. Wanneer een ruimte veel ingangen heeft, is zo’n schakeling een ideaal middel. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in lange gangen of in trappenhuizen. Een kruisschakelaar wordt tussen twee wisselschakelaars geplaatst. Er kunnen zoveel worden gekoppeld als gewenst is.

Soorten schakelingenSerieschakeling

Deze schakeling bedient twee lichtpunten vanaf één plaats. Deze schakeling wordt veelal gebruikt in kleinere ruimtes. Zoals bijvoorbeeld een keuken, waarmee dan een lamp boven het werkblad en een lamp boven de eettafel op een plaats moet worden bediend.

Naast deze schakelingen kan er ook nog een combinatie worden gemaakt. Dit kan door middel van het aansluiten van maar één bruine elektriciteitsdraad. Met een combinatie kan er een lichtpunt worden bediend, maar zit er op diezelfde plek ook een stopcontact.

 

Terug naar het overzicht