Stoppen doorgeslagen? Dit moet je doen

Datum: 03-12-2015

Sommige huizen zijn nog voorzien van ouderwetse stoppen. De uitspraak ‘alle stoppen zijn doorgeslagen’ gaat voor sommige huishoudens dus nog op.

Eenmalig gebruik

Een stop is slechts een keer te gebruiken. Vervangen is dus altijd nodig na een stroomstoring waar stoppen zijn doorgeslagen. Het is handig om er een aantal op voorraad te hebben, zodat je niet lang zonder stroom hoeft te zitten. Het is wel belangrijk dat u eerst uitzoekt waarom de stoppen zijn doorgeslagen voordat u een nieuwe stop aansluit. Controleer alle apparaten die op de doorgeslagen groep zijn aangesloten. Veelal zijn de boosdoeners apparaten met een hoge wattage, dus een waterkoker of aan wasmachine bijvoorbeeld.

De stekkerproef is voor de modernere zekeringen een goede oplossing, maar omdat zekeringen vaker gebruikt kunnen worden en stoppen niet, is het slim om de apparaten echt goed te controleren, en ze niet één voor één via het stroomnet te testen.

Stoppen doorgeslagenStop vervangen

Tijd om de stop te vervangen? Zorg dan dat het stroom op de juiste groep is uitgeschakeld. Haal vervolgens de oude stop eruit en vervang de ‘smeltzekering’ die daarachter zit. In de zekering zit een soort van veertje die gesprongen is. Let op dat de nieuwe stop dezelfde ampère heeft als de oude.

Vertrouw je het niet helemaal? Aarzel dan niet om contact op te nemen, wij helpen u graag!

 

Terug naar het overzicht