Zelf een dimmer installeren doe je zo!

Datum: 23-11-2015

Met een dimmer bent u niet meer gebonden aan één lichtstand. In letterlijk één handomdraai is sfeervol licht in huis te creëren. Ook voor staande lampen zijn dimmers verkrijgbaar. Deze zijn halverwege het snoer te monteren. Voor een hanglamp moet de dimmer geplaatst worden op een lichtschakelaar. Maar hoe plaatst u zo’n dimmer? Met de volgende instructies komt u een heel eind.

Zelf dimmer installerenLet op

Gebruikt u een kabelhaspel? Rol deze dan helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat op den duur smelten. Hierdoor ontstaan vonken, en dit kan brand veroorzaken.

Sluit nooit teveel zware apparaten aan op dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles tegelijk uit. Bovendien kan dit leiden tot overbelasting en oververhitting. Zware stroomtrekkers, zoals (vaat)wasmachine, droger en elektrische ovens, moeten elk op een aparte groep zijn aangesloten. Hoeft de boor of zaag niet meer gebruikt te worden, trek dan de stekker uit het stopcontact!

Dimmer installeren

Bent u klaar voor de klus? Volg dan de volgende instructies op:

Als eerste moet de lichtschakelaar losgemaakt worden. Verwijder daarvoor het dekplaatje van de lichtschakelaar en schroef de lichtschakelaar los van de inbouwdoos. Maak vervolgens de bedrading los.

Hierna trekt u de draaiknop van de dimmer. Controleer hiervoor te allen tijde of de zekering van de dimmer goed vast zit. Strip indien nodig de draden en bevestig deze aan de dimmer.

Vervolgens controleert u de dimmer. Schroef hiervoor de dimmer vast op de inbouwdoos en druk de draaiknop weer vast.

Controleer of de dimmer naar wens werkt. Is dit het geval, dan heeft u succesvol een dimmer geïnstalleerd!

Terug naar het overzicht