Zo vervangt u zelf een stopcontact!

Datum: 29-12-2015

Met elektriciteit moet voorzichtig omgegaan worden. Wanneer een wandcontactdoos beschadigd is, is het dan ook verstandig om deze te vervangen. Anders kan ook de bedrading aangetast worden, met als gevolg de kans op het krijgen van een schok. Stopcontacten vervangen is een klus die u in veel gevallen zelf uit kunt voeren. Hoe dat moet leest u hier!

Kies voor veiligheid

Allereerst is het van belang dat veiligheid voorop staat. Wanneer u twijfelt of tegen problemen aan loopt, neem dan contact op met een elektricien. Voordat u begint moet de hoofd- of groepsschakelaar omgezet worden. Zo kan er geen elektriciteit komen op de plek waar u bezig bent. Om dit zeker te weten kunt u een spanningszoeker gebruiken.

Stopcontact losschroeven

Vervolgens kunt u de beschermkap van het stopcontact losschroeven. Nu komen de draden tevoorschijn. Schroef de draden los uit het verbindingsstuk. Daarna is het tijd om de nieuwe wandcontactdoos te plaatsen. Houd er rekening mee dat er twee soorten verkrijgbaar zijn. Het opbouwstopcontact en het inbouwstopcontact. Bij het opbouwstopcontact steekt de wandcontactdoos een stuk uit de muur. Het inbouwstopcontact wordt daarentegen bijna volledig in de muur geplaatst.

Stopcontact aansluitenStopcontact aansluiten

Er zijn verschillende draden die aangesloten moeten worden. Wanneer deze draden aan het uiteinde niet meer helemaal goed zijn, kunt u ze een klein stukje inkorten. Belangrijk is dat het nieuwe uiteinde van het draad in dat geval wel opnieuw gestript wordt. Alleen zo kunnen ze goed bevestigd worden op het verbindingsstuk van het nieuwe stopcontact.

Er zijn een paar aandachtspunten met betrekking tot het aansluiten van de draden. Zo moet bij een combinatie van een stopcontact en schakelaar het aanvoerdraad (bruin of groen) aan het p-contact worden aangesloten. Bij een stopcontact met randaarde moet het aarddraad (geel/groen of grijs) aan de aardklemmen bevestigd worden.

Als u klaar bent kunt u de elektriciteit weer inschakelen en kijken of het stopcontact werkt. Mocht u er niet uitkomen of het toch liever aan een deskundige overlaten, neem dan contact op met een elektricien bij u in de buurt.

 

Terug naar het overzicht